Ποιοι Είμαστε

Απαιτώντας ένα καλύτερο αύριο ερχόμαστε αντιμέτωποι, αναπόφευκτα, με το σήμερα.

Ως αναρχικές και αναρχικοί αγωνιζόμαστε με όποιο μέσο διαθέτουμε για την κοινωνική απελευθέρωση, την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη, που θα προέλθει μέσω της  κοινωνικής επανάστασης και την επικράτηση της αταξικότητας.

Θεωρούμε πως εκτός από το πλαίσιο των αγώνων σε όλα τα  κοινωνικά πεδία  που παράγει ο πολιτικός μας χώρος προέχει πλέον η  αναβάθμιση του λόγου μας, ώστε η παρέμβασή μας να είναι το δυνατόν  ξεκάθαρη και περισσότερο καίρια.

Αγωνιζόμαστε για αυτές τις έννοιες που είναι αλληλένδετες  και είναι η σύνδεσή τους που θα χτίσει την συνύπαρξη ίσων και ελεύθερων ατόμων. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς καμία ιδιοκτησία, χωρίς  καμία θρησκεία, για μια κοινωνία ελεύθερων και ανυπότακτων όπου δεν θα  έχει θέση καμία μεταφυσική αντίληψη και καμία αυθεντία. Η γνώση πρέπει να είναι ελεύθερη, έτσι ώστε ο καθένας και καθεμία να μπορεί να μελετά,  να συγκρίνει, να απορρίπτει και να αμφισβητεί.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διάχυση του αναρχικού λόγου και της αναρχικής δράσης σε όλο το φάσμα του κοινωνικού πεδίου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και με αυτά τα οχήματα προσπαθούμε να κινηθούμε προς μια ελεύθερη κοινωνία, ικανή να αγωνίζεται αδιαμεσολάβητα για όσα η ίδια κρίνει κάθε στιγμή ως πραγματικά απαραίτητα και πραγματικά επιθυμητά.

Γνωρίζουμε πως η αναρχία δεν είναι μια στατική, ιδεατή, κατάσταση που αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει ή που θα επιβληθεί στην κοινωνία, αλλά μια μακρά διαδικασία συνδιαμόρφωσης των  θέσεων και των προβλημάτων από ελεύθερους ανθρώπους που θα μπορούν και κυρίως θα θέλουν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να καλύψουν τις ανάγκες τους και να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους.

Το αναρχικό πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να είναι μία πρόταση που τίθεται στην κοινωνία προκειμένου να κριθεί και εφόσον πείσει να υιοθετηθεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί. Ως αναρχικοί και αναρχικές με συγκεκριμένα προτάγματα δε μπορούμε παρά να αρνούμαστε πολλές από τις συμβάσεις που δημιουργεί και αναπαράγει η σημερινή πραγματικότητα. Αντιπαλεύουμε κάθε μορφής εξουσία και κάθε σύστημα κανόνων, αξιών ή συμπεριφορών που υποδουλώνει ή αλλοτριώνει τον άνθρωπο ασκώντας βία είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Αντιπαλεύουμε τον καπιταλισμό που έχει ως μοναδική αξία το κέρδος αρνούμενοι να δεχτούμε πως η οικονομία είναι η αρχή και το τέλος κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Εναντιωνόμαστε σε κάθε πρακτική του και σε κάθε σύμπτωμα της βαρβαρότητάς του (φτώχεια, αλλοτρίωση, καταστροφή περιβάλλοντος). Πολεμάμε κάθε προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας και διατήρησης του κράτους. Η εξουσία μπορεί και πρέπει να καταστραφεί ολοκληρωτικά, διαφορετικά θα επανέρχεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγκλωβίζοντας κοινωνίες και ανθρώπους σ’ ένα αέναο φαύλο κύκλο. Ποτέ κανείς καταπιεστικός μηχανισμός δεν αυτοκαταργήθηκε ή διαλύθηκε εκούσια για χάρη της χειραφέτησης της κοινωνίας και του  ατόμου. Η κατάργησή τους πρέπει να γίνει το έργο κάθε εξουσιαζόμενου.

Αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμό  (φυλετικό, έμφυλο, κοινωνικό). Οργανωνόμαστε ως καταπιεσμένοι ενάντια  σε οποιονδήποτε θέλει να μας χωρίσει με ψεύτικα διλήμματα και ρόλους που  μας επιβάλλουν οι καταπιεστές για να διατηρούν την κυριαρχία τους  αλώβητη. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκφράζει τον εαυτό του και  οποιοσδήποτε περιορισμός δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως απόλυτη  καταπίεση.

Θεωρώντας ότι ο αναρχικός λόγος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και ότι ακριβώς εκεί  έγκειται η ουσία του, η πειστικότητά του και η αναγκαιότητά του, αποφασίσαμε να συνδράμουμε στην κοινή υπόθεση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεωρούμε αυτοσκοπό μια αόριστη ενότητα του αναρχικού χώρου. Η γοητεία της αναρχίας κρύβεται αφενός στο γεγονός πως αναφέρεται στην ουσία των προβλημάτων και πως απευθύνεται στην βαθύτερη ουσία των ανθρώπων και αφετέρου στο ότι παραμένει πάντα επίκαιρη επειδή αντλεί την πολιτική νεανικότητά της από την ποικιλομορφία των τάσεών της, των επιμέρους διαφορετικών προσεγγίσεων των πολιτικών της υποκειμένων, ακόμα και από τις φαινομενικές αντιφάσεις της. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή «ομογενοποίησης» των αναρχικών και ταυτόχρονα επιθυμούμε τη σύνθεση των διαφορετικών οπτικών σε μια διαρκώς αυξανόμενη δυναμική.

Στη μεγάλη διαδρομή που έχουμε να διανύσουμε γνωρίζουμε ότι πρώτα απ΄όλα απαιτείται η υπέρβαση του ίδιου μας του εαυτού. Αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από διεργασίες συλλογικές και αντιιεραρχικές, ώστε σταδιακά να εξουδετερώσουμε μέσα και γύρω μας κάθε σχήμα εξουσίας.

Ο λόγος, οι πράξεις μας, η φυσική και διανοητική μας παρουσία στον κόσμο, δε θέλουμε να είναι αποτελέσματα στείρων ιδεολογικών προσκολλήσεων, αλλά να παραμείνουν ενεργή, φλέγουσα, εσωτερική ανάγκη για ελευθερία.

Έχουμε  επιλέξει όσα πιστεύουμε, γνωρίζοντας καλά ότι μπορεί να μη ζήσουμε  αρκετά ώστε να δούμε να πραγματώνονται τα προτάγματα της Αναρχίας. Ότι -ίσως- σ΄όλη μας τη ζωή θα είμαστε με τους λίγους, τους αδύναμους, τους  πάντα ηττημένους. Ότι προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι που δε προλάβουμε να χαρούμε στην ολότητά του. Αλλά αυτή είναι η υπέρβαση και η μεγάλη μας  νίκη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Αναρχική Συλλογικότητα Antinertia

Αθήνα, Νοέμβρης 2015